Canyoning

Omschrijving

Bij canyoning maak je een indrukwekkende tocht door een smalle kloof; de canyon. Gekleed in surfpak en beveiligd met een klimgordel daal je al wadend door een bergstroom af naar het lager gelegen dal. De ene keer klimmend en klauterend over grote blokken, de andere keer abseilend door een waterval. Verder glijden we door grote natuurlijke glijbanen en maken we sprongen vanaf rotsblokken in diepe bergmeertjes en poelen. De natuur is hier indrukwekkend: 80 meter boven onze hoofden sluiten de beide wanden van de kloof zich aaneen, iets later liggen we op de brede rivierbedding te bakken in de zon.

Bij Crux kan je terecht voor het maken van indrukwekkende canyoningtochten in de zuid-Franse alpen en de Mercantour, onder begeleiding van gediplomeerde, Nederlandstalige instructeurs. Zowel in de Ecrins als in de Mercantour bieden we dagtochten aan op verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden, voor volwassenen en ouders met kinderen vanaf 8 jaar. In de Mercantour bieden we een uitdagende canyoning ervaringsweek aan voor ouders met kinderen, waarin 4 prachtige tochten zijn opgenomen in het programma, zie hiervoor het canyoning familie programma.

Crux verzorgt sinds 1999 cursussen tot het zelfstandig kunnen maken van canyon tochten. Sinds 2007 is Crux eveneens als officieel gidsenbedrijf aangesloten bij de Nederlandse Canyoning Bond (NCB). Het opleidingstraject van de NCB, onder auspicien van NOC*NSF, is door Crux integraal overgenomen in het huidige cursusaanbod.

Vanaf 475,00 € per persoon. Kies opties Bekijk details

Canyoneer

OmschrijvingDe basis cursus canyoning wordt aangeboden op onze locatie in de Ecrins, mede volgens de richtlijnen van de Nederlandse Canyoning Bond. Het doel van de cursus is dat je leert om zelfstandig basis canyontochten te organiseren en maken op starters niveau, binnen een aantal randvoorwaarden zoals moeilijkheidsgraad en waterstand. Je kan er voor kiezen om de modules te volgen op basis van deelname niveau, waarmee het een fantastische tochtenweek wordt, of op basis van de volledige bonds inhoud voor dit niveau, inclusief toetsing.

Een CANYONEER is iemand die zelfstandig canyons tot en met gradatie v3a3 kan afdalen. Samen met tochtgenoten kan hij het persoonlijke en het groepsmateriaal voorbereiden op basis van informatie uit de topo (of op andere wijze verworven). Tijdens de tocht kan hij haken beoordelen en makkelijk toegankelijke looplijnen of stellingen uithangen in overzichtelijke situaties tot en met gradatie v3a3. Indien nodig kan hij bijzondere situaties passages beveiligen, zoals het uithangen van een geleide abseil. Hij heeft kennis van reddingstechnieken waarmee hij in geval van nood zichzelf of derden van touw kan redden. Verder kan hij makkelijke escapes gebruiken en haken plaatsen en/of vervangen. Indien nodig kan hij, aan de hand van opgestelde noodprocedures in het tochtplan, hulp (laten) halen en zorgdragen voor een slachtoffer.

De (vernieuwde) NCB opleidingslijn tot Canyoneer bestaat feitelijk uit 2 modules van 6 cursusdagen, afgesloten met een extra examen-dag. Tijdens de eerste module behaal je de vaardigheid "INTRODUCTION", na de opvolgende module kan je het vaardigheidsbewijs  "CANYONEER" behalen. Mits al in bezit van ruime ervaring op gebied van canyoning en voldoende knopenkennis, kan je na de eerste cursus week al direct toetsen voor het niveau "CANYONEER". Tijdens de cursus houdt de cursusleider de voortgang van elke cursist bij aan de hand van het beoordelingsformulier. Aan het einde van de cursus vindt er een toetsing plaats, waarna de cursusleider bepaalt of een cursist alle vaardigheden bezit.

Alle behaalde persoonlijke vaardigheden worden standaard gearchiveerd in het systeem van NCB, zodat je op later datum toetsing kan doen, of vervolgcursussen, ook bij eventuele andere organsaties/instructeurs. Daarmee blijft je persoonlijke voortgang gedocumenteerd, en onafhankelijk van aanbieders, wel zo neutraal en prettig. En als het diploma tot Canyoneer je minder interesseert, zal je alsnog kunnen genieten van een uitgebreiden en prachtige cursus, afgesloten met een certificaat.

In de zomer worden 2 cursus data aangeboden, op de basislocatie in de Ecrins. Beide weken hebben als doel om het niveau CANYONEER te behalen, tijdens de week wordt je gecoacht op de vorderingen in dit traject. Mocht de vaardigheid tot CANYONEER nog niet helemaal lukken, dan zal INTRODUCTION een meer plausibele afsluiting van de cursusweek zijn.

In de herfstvakantie is er eveneens een cursus tot Canyoneer, op locatie in de Franse Ecrins, vanaf camping "Le Verger". 


Vanaf 475,00 € per persoon. Kies opties Bekijk details

Advanced Canyoneer

Omschrijving

Een ADVANCED CANYONEER is iemand die zelfstandig canyons tot en met gradatie v5a5IV kan afdalen. Samen met tochtgenoten kan hij het persoonlijke en het groepsmateriaal voorbereiden op basis van informatie uit de topo (of op andere wijze verworven). Tijdens de tocht kan hij bijzondere of risicovolle ankerpunten beoordelen en moeilijk toegankelijke looplijnen en (gefractioneerde) abseils uithangen in alle situaties. Indien nodig kan hij risicovolle passages beveiligen in een moeilijke verticale of aquatische omgeving. Hij heeft kennis van reddingstechnieken waarmee hij in geval van nood zichzelf en derden in moeilijke situaties van touw kan redden. Verder kan hij moeilijke escapes gebruiken en haken plaatsen en/of vervangen. Indien nodig kan hij, aan de hand van opgestelde noodprocedures in het tochtplan, hulp (laten) halen en zorgdragen voor een slachtoffer.

De cursus ADVANCED CANYONEER, module 4 in het opleidingsprogramma van de NCB,  wordt in de zomer aangeboden op onze locatie in de Mercantour, zuid Frankrijk, volgens de richtlijnen van de Nederlandse Canyoning Bond. Het doel van de cursus is dat je leert om zelfstandig canyontochten te organiseren en maken op gevorderd niveau, binnen een aantal randvoorwaarden zoals moeilijkheidsgraad en waterstand. Je kan er voor kiezen om de week te volgen op basis van deelname niveau, waarmee het een fantastische tochtenweek wordt, of op basis van de volledige bonds inhoud voor dit niveau, inclusief toetsing.

De cursus ADVANCED CANYONEER wordt eveneens aangeboden tijdens de opleidingsweek in de herfst, op onze locatie in de Franse alpen. Zie hiervoor de pagina "herfstspecial canyoning" hier op de site. 

De opleiding tot Advanced Canyoneer bestaat uit 6 cursusdagen, met optioneel een aansluitende examendag . In de zomer wordt 1 cursus aangeboden, op de basislocatie in de Mercantour. In de herfstvakantie wordt eveneens een cursus Avanced Canyoneer aangeboden, in de Franse alpen. 

Vanaf 1.050,00 € per gezin (1 ouder en 1 kind). Kies opties Bekijk details

Canyoning Gezin

Neem een duik in het avontuur! Een week lang canyoning: klauteren, springen, waden, zwemmen en abseilen in de Mercantour en Vesubie. Hier bevinden zich mooiste canyons en is het bovendien lekker warm. Kom waar je anders nooit kunt komen en geniet van indrukwekkende natuur en schitterende watervallen. Prachtige natuur die je op een avontuurlijke manier beleeft, samen met andere kinderen. Onder deskundige begeleiding en inclusief alle uitrusting.

Vanaf 415,00 € per persoon. Kies opties Bekijk details

Basic Guide

Omschrijving

Opleidingen tot Canyoning gids 17 - 24 juli 2021

De opleiding tot Basic Canyon Guide wordt door Crux aangeboden in de zuid-Franse alpen, in de regio Ecrins / Queyras / Ubaye, volgens de richtlijnen en onder auspicien van de Nederlandse Canyoning Bond. De opleidingsweek wordt door Crux jaarlijks aangeboden in de herfstperiode, en éénmaal in de vroege zomer. De opleiding bestaat uit 5 cursusdagen en 2 examendagen.

Een basis GUIDE kan tochten begeleiden voor personen met geen of weinig ervaring in canyons tot en met gradatie v3a3III. Hij kan een makkelijke tocht voorbereiden en uitvoeren, waarbij hij zorg draagt voor de gehele logistiek. Tijdens de tocht is hij in staat op een vlotte manier een groep van zes (6) tot tien (10) onervaren deelnemers te begeleiden door een adequate werkwijze, waarbij hij een assistent gids (in opleiding) kan aansturen. Hij heeft kennis van reddingstechnieken waarmee hij in geval van nood zijn deelnemers in makkelijke situaties van touw kan redden. In noodsituaties kan hij met zijn groep deelnemers makkelijke escapes gebruiken. Verder heeft hij kennis van relevante Europese wetgeving op het gebied van scholing en beoefenen van canyoningen. Binnen het opleidingstraject van de Nederlandse Canyoning Bond is hij in staat een introductietocht te organiseren, waarbij hij het certificaat Canyoning Introduction mag afgeven.

BEVOEGDHEDEN
Een Basic Canyon Guide (m/v) heeft op basis van zijn kennis en vaardigheden de volgende bevoegdheden:
- De gids mag tochten organiseren voor een groep van zes (6) tot tien (10) onervaren deelnemers.*1
- De gids mag tochten organiseren in canyons tot en met gradatie v3a3III.
- De gids mag een introductietocht organiseren, waarna hij het certificaat Canyoning Introduction mag afgeven

*1 Het aantal deelnemers per gids is afhankelijk van het niveau van de deelnemers en de eigenschappen van de canyon. In de richtlijn wordt slechts een indicatie van de maximale groepsgrootte gegeven. In de praktijk betekent dit dat de maximale groepsgrootte een vlotte voortgang moet toelaten. 

PRAKTIJKERVARING
Je hebt minimaal de volgende hoeveelheid praktijkervaring nodig om deel te nemen aan de cursus:
- 20 (10)*2 canyontochten van gradatie ≤ v3a3III

Je doet minimaal de volgende hoeveelheid praktijkervaring op tijdens de stageperiode van de cursus:
- 20 (5)*2 canyontochten gidsen van gradatie ≤ v3a3III

Je doet minimaal de volgende hoeveelheid praktijkervaring per twee jaar op om het certificaat geldig te houden:
- 5 canyontochten gidsen van gradatie ≤ v3a3III

*2 De praktijkervaring per niveau wordt gespecificeerd in het totaal aantal tochten en het aantal tochten in unieke canyons.

Vanaf 415,00 € per persoon. Kies opties Bekijk details

Advanced Guide

Omschrijving

Opleidingen tot Canyoning gids 17-23 okt 2021

De opleiding tot Advanced Canyon Guide wordt door Crux aangeboden in de zuid-Franse alpen, in de regio Ecrins / Queyras / Ubaye, volgens de richtlijnen en onder auspicien van de Nederlandse Canyoning Bond. De opleidingsweek wordt door Crux jaarlijks aangeboden in de herfstperiode, doorgaans tijdens de gezamenlijke herfstvakantie van regio Noord en Midden. De opleiding bestaat uit 5 cursusdagen en 2 examendagen.

Een Advanced Canyon Guide kan tochten begeleiden voor personen met geen of weinig ervaring in canyons tot en met gradatie v5a5IV. Hij kan een moeilijke tocht voorbereiden en uitvoeren, waarbij hij zorg draagt voor de gehele logistiek. Tijdens de tocht is hij in staat op een vlotte manier een groep van vier (4) tot zes (6) onervaren deelnemers te begeleiden door een adequate werkwijze, waarbij hij een assistent gids (in opleiding) kan aansturen. Hij heeft kennis van reddingstechnieken waarmee hij in geval van nood zijn deelnemers in moeilijke situaties van touw kan redden. In noodsituaties kan hij met zijn groep deelnemers moeilijke escapes gebruiken. Verder heeft hij kennis van relevante Europese wetgeving op het gebied van scholing en beoefenen van canyoningen. Binnen het opleidingstraject van de Nederlandse Canyoning Bond is hij in staat een introductietocht te organiseren, waarbij hij het certificaat Canyoning Introduction mag afgeven.

BEVOEGDHEDEN
Een Advanced Canyon Guide heeft op basis van zijn kennis en vaardigheden de volgende bevoegdheden:
- Hij mag tochten organiseren voor een groep van vier (4) tot zes (6) onervaren deelnemers. *1
- Hij mag tochten organiseren in canyons tot en met gradatie v5a5IV.
- Hij mag een introductietocht organiseren, waarna hij het certificaat Canyoning Introduction mag afgeven

*1 Het aantal deelnemers per gids is afhankelijk van het niveau van de deelnemers en de eigenschappen van de canyon. In de richtlijn wordt slechts een indicatie van de maximale groepsgrootte gegeven. In de praktijk betekent dit dat de maximale groepsgrootte een vlotte voortgang moet toelaten.

PRAKTIJKERVARING
Je hebt minimaal de volgende hoeveelheid praktijkervaring nodig om deel te nemen aan de cursus:
- 40 (15)*2 canyontochten van gradatie ≤ v3a3III
- 20 (10)*2 canyontochten van gradatie > v3a3III

Je doet minimaal de volgende hoeveelheid praktijkervaring op tijdens de stageperiode van de cursus:
- 20 (5)*2 canyontochten gidsen van gradatie > v3a3III

Je doet minimaal de volgende hoeveelheid praktijkervaring per twee jaar op om het certificaat geldig te houden:
- 5 canyontochten gidsen van gradatie > v3a3III

*2 De praktijkervaring per niveau wordt gespecificeerd in het totaal aantal tochten en het aantal tochten in unieke canyons

Let op, voor deze week kun je je nog niet of niet meer aanmelden, neem aub contact met ons op voor alternatieve opties. Bekijk details

Canyoning Special Herfst

Omschrijving

* Inschrijving gesloten *

22 - 28 oktober 2023 (7 opleidingsdagen)
De Franse zuid alpen zijn in de herfstperiode een prachtige locatie voor de uitdagende sport canyoning. Weersomstandigheden zijn in het algemeen nog mild, waterstanden vaak perfect en het gebied is voor een 6-daagse opleiding goed te bereizen vanuit Nederland.

In de herfstvakantie van 2023 vinden wederom de verschillende canyoningcursussen en gidsenopleidingen plaats in de Franse zuid-alpen, het thuisgebied van Crux Outdoor & Education. Het gebied is uitdagend voor zowel de beginnend als gevorderd canyoneer, waarbij het gebied zich kenmerkt door een grillige alpine omgeving, en heerlijk fris smeltwater. 
Zie voor tochten inspiratie ook de lijst op descente-canyon.com
.

Op het programma staan de cursussen CANYONEER (module 1, 2 en/of 3), de cursus ADVANCED CANYONEER (module 4) en een gidsenopleiding, afhankelijk van het aantal inschrijvingen. Vanuit een gezamelijk basiskamp gaan de verschillende canyoneers elke dag op pad en maken de mooiste tochten op ieders niveau. De cursussen CANYONEER en ADVANCED CANYONEER zijn gericht op zelfstandig kunnen sporten, de gidsenopleiding tot GUIDE is gericht op het instructeurschap in deze alpine omgeving.


Voeg toe aan reservering
Resultaten 1 - 6 van 6